top of page

RIOJA EN SPAANS BASKENLAND

 Hypermodern en traditioneel gaan hier hand in hand, en dat is vooral zichtbaar in Bilbao, met zijn extravagant Guggenheimmuseum. Daarenboven mag Baskenland zich op culinair vlak tot een van de meest verfijnde keukens rekenen. Wijnliefhebbers moeten van deze reis gebruik maken om zich in de Spaanse wijncultuur te verdiepen: illustere 'bodegas' en uitgestrekte wijngaarden, waar prestigieuze Spaanse wijnen, zoals de rioja, hun oorsprong vonden. Dankzij haar ligging, gedeeltelijk op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, kende de Rioja-streek zowel culturele als economische welvaart. Getuigen daarvan de vele indrukwekkende kloosters en gracieuze kerken, die het landschap kleuren.

WANNEER

apr - okt

DUUR

7 dagen

REISTIJD

2 uur

ITINERARY

Dag 1: Brussel - Bilbao - San Sebastián

Je vliegt naar Bilbao, en rijdt met de huurwagen naar het charmante San Sebastián.

Dag 2: San Sebastián

San Sébastian staat bekend als de meest gastronomische plek in Spanje. Er is geen enkel stad waar zoveel Michelinsterren per vierkante kilometer geteld worden. Lokale Spanjaarden genieten van het leven door mooie gerechtjes en heerlijke dranken met elkaar te delen. In de oude binnenstad vind je heel veel bars en restaurants. Dit is dan ook dé plek om te genieten van de heerlijke Baskische wijnen, verkoelende biertjes en natuurlijk de overbekende pinxtos. Pinxtos zijn kleine hapjes die in bars uitgestald staan. Voor deze hapjes betaal je in San Sébastian gemiddeld twee tot drie euro per stuk.

Dag 3: Hondarribia - Pamplona - La Rioja

Bezoek aan de charmante badplaats en belangrijkste vissershaven, Hondarribia. In de historische stad, aan de monding van de Río Bidasoa, zal vooral de typische en kleurrijke architectuur van de gebouwen opvallen. De charmante visserswijk, met huisjes met rode, groene of blauwe luiken, lokt tal van bezoekers die hier graag verzamelen voor een drankje met heerlijke tapas. Je verlaat even Spaans Baskenland voor een halte in Pamplona, beroemd om zijn 'Fiestas de San Firmín' (stieren in de straten rond 7 juli!). De oude vestingstad werd in de 9de eeuw hoofdstad van de provincie Navarra. De ommuurde stadskern herbergt de gotische kathedraal en de joodse wijk. 

Dag 4: De Sierra de la Demanda of de 'Riojaanse Wijnroute'

In de Sierra de la Demanda, een prachtige bergstreek en uitgeroepen tot beschermd natuurpark, verandert de omgeving radicaal. De kloosterroute leidt je naar spectaculaire abdijen en kloosters waaronder San Millán de la Copolla, halteplaats van de bedevaarders op de weg naar Santiago met het kleine bergklooster Susó, gedeeltelijk uit een rotswand gehouwen met mozarabische kenmerken maar ook het grotere valleiklooster van Yuso of van Santa María la Real zijn een bezoekje waard. Het klooster van Yuso wordt trouwens beschouwd als de wieg van de Spaanse taal. Wijnadepten zullen wellicht de Riojaanse wijnroute verkennen met gezellige dorpjes en stadjes die wijn hoog in het vaandel dragen: Elciego, Samaniego, Laguardia en Haro met spectaculaire bodegas, ontworpen door wereldvermaarde architecten zoals Frank O. Gehry en Santiago Calatrava. Stuk voor stuk architecturale meesterwerken waar bovendien topwijnen geproduceerd worden.

Dag 5: La Rioja - Bilbao

Je verlaat de Rioja-streek en rijdt via Vitoria, een oude, elegante en één van de meest welvarende steden van Spanje, naar Bilbao.

Dag 6: Bilbao

Blikvanger is het Guggenheimmuseum van Frank O. Gehry: dit meesterwerk van moderne architectuur biedt een kunstcollectie uit de 2de helft van de 20ste eeuw, en tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Gelegen vlakbij de rivier de Nervión, die de stad in twee helften verdeelt, is het ook een interessant vertrekpunt voor de verkenning van deze havenstad. De 'casco viejo', de oude stad, is de aantrekkelijkste buurt en wordt eveneens 'Siete Calles' genoemd, naar de 7 parallelle straten die naar de kern leiden, waar een groot aantal tapasbars is. Aan de rand van het historische centrum, vlak naast de Nervión ligt de 'Mercado de la Ribera' de grootste overdekte markt van Spanje met heel wat art deco-elementen. 

Dag 7: Bilbao - Brussel

Inlevering van uw huurwagen op de luchthaven van Bilbao en terugvlucht naar Brussel.

In samenwerking met Imagine Travel.

REGIOKAART

bottom of page