RIOJA EN SPAANS BASKENLAND

Sinds het in 1983 gedeeltelijke autonomie kreeg, is Baskenland aan een opmerkelijke remonte begonnen. Hypermodern en traditioneel gaan hier hand in hand, en dat is vooral zichtbaar in Bilbao, met zijn extravagant Guggenheimmuseum. Daarenboven mag Baskenland zich op culinair vlak tot een van de meest verfijnde keukens rekenen. Wijnliefhebbers moeten van deze beleefreis gebruik maken om zich in de Spaanse wijncultuur te verdiepen: illustere 'bodegas' en uitgestrekte wijngaarden, waar prestigieuze Spaanse wijnen, zoals de rioja, hun oorsprong vonden. Dankzij haar ligging, gedeeltelijk op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, kende de Rioja-streek zowel culturele als economische welvaart. Getuigen daarvan de vele indrukwekkende kloosters en gracieuze kerken, die het landschap kleuren.

WANNEER

apr - okt

VANAF

vraag uw prijs aan

DUUR

7 dagen

REISTIJD

2 uur

ITINERARY

Dag 1: Brussel - Bilbao - San Sebastián

U vliegt naar Bilbao, en rijdt met uw huurwagen naar het charmante San Sebastián, waar u 2 nachten logeert. Onderweg kunt u "zuurstof tanken" in het kustplaatsje Zarautz met één van de langste stranden aan de Baskische kust. Deze aangename badplaats verwierf al in de 19de eeuw bekendheid toen koningin Isabella ze uitkoos als vakantiebestemming, in de oude wijk staan nog twee prachtige paleizen.

Dag 2: San Sebastián

San Sebastián, prachtig gelegen aan een mooie schelpvormige baai, de Bahía de la Concha, is de meest mondaine badplaats van Noord-Spanje. Aan beide kanten van de baai ligt een heuvel, met daartussen het eilandje Santa Clara. Een wandeling tot de 'Peine del Viento', een meesterwerk van de beroemde beeldhouwer Eduardo Chillida, leidt u naar een van haar mooiste hoekjes. Deze elegante badstad zal u ook overtuigen dat u in de hoofdstad van 'de Nieuwe Baskische Keuken' bent. Zo kan u er bijvoorbeeld proeven van de excellente keuken van het driesterrenrestaurant 'Arzak' (vroeg reserveren noodzakelijk!) of kan u kennismaken met de vele pintxosbars waar de meest verfijnde tapas uitgestald liggen. 's Avonds verandert het oude centrum met zijn nauwe straatjes en pleinen in een sfeervolle flaneerplek.

Dag 3: Hondarribia - Pamplona - La Rioja

Bezoek aan de charmante badplaats en belangrijkste vissershaven, Hondarribia. In de historische stad, aan de monding van de Río Bidasoa, zal vooral de typische en kleurrijke architectuur van de gebouwen opvallen. De charmante visserswijk, met huisjes met rode, groene of blauwe luiken, lokt tal van bezoekers die hier graag verzamelen voor een drankje met heerlijke tapas. In de oude - nog steeds omwalde - vestingstad is het heerlijk wandelen: de geur van wasgoed en het gefluit van vogels vult de steile straatjes van deze pittoreske stad. U verlaat even Spaans Baskenland voor een halte in Pamplona, beroemd om zijn 'Fiestas de San Firmín' (stieren in de straten rond 7 juli!). De oude vestingstad werd in de 9de eeuw hoofdstad van de provincie Navarra. De ommuurde stadskern herbergt de gotische kathedraal en de joodse wijk. De Plaza del Castillo, ook wel 'de huiskamer van Pamplona' genoemd, vormt het hart van Pamplona, een uitgestrekt plein met voornamelijk 18de-eeuwse huizen, versierd met balkons, torentjes en pittoreske vensters. Hier verzamelt jong en oud voor een hapje of drankje op een van de terrasjes of na de shopping in de talrijke winkelstraten die op het plein uitkomen. Verder naar La Rioja, waar u twee nachten verblijft.

Dag 4: De Sierra de la Demanda of de 'Riojaanse Wijnroute'

In de Sierra de la Demanda, een prachtige bergstreek en uitgeroepen tot beschermd natuurpark, verandert de omgeving radicaal. De kloosterroute leidt u naar spectaculaire abdijen en kloosters waaronder San Millán de la Copolla, halteplaats van de bedevaarders op de weg naar Santiago met het kleine bergklooster Susó, gedeeltelijk uit een rotswand gehouwen met mozarabische kenmerken maar ook het grotere valleiklooster van Yuso of van Santa María la Real zijn een bezoekje waard. Het klooster van Yuso wordt trouwens beschouwd als de wieg van de Spaanse taal. Wijnadepten zullen wellicht de Riojaanse wijnroute verkennen met gezellige dorpjes en stadjes die wijn hoog in het vaandel dragen: Elciego, Samaniego, Laguardia en Haro met spectaculaire bodegas, ontworpen door wereldvermaarde architecten zoals Frank O. Gehry en Santiago Calatrava. Stuk voor stuk architecturale meesterwerken waar bovendien topwijnen geproduceerd worden.

Dag 5: La Rioja - Bilbao

U verlaat de Rioja-streek en rijdt via Vitoria, een oude, elegante en één van de meest welvarende steden van Spanje, naar Bilbao, waar u twee maal overnacht in het hart van de stad.

Dag 6: Bilbao

Blikvanger is het Guggenheimmuseum van Frank O. Gehry: dit meesterwerk van moderne architectuur biedt een kunstcollectie uit de 2de helft van de 20ste eeuw, en tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Gelegen vlakbij de rivier de Nervión, die de stad in twee helften verdeelt, is het ook een interessant vertrekpunt voor de verkenning van deze havenstad. De 'casco viejo', de oude stad, is de aantrekkelijkste buurt en wordt eveneens 'Siete Calles' genoemd, naar de 7 parallelle straten die naar de kern leiden, waar een groot aantal tapasbars is. Aan de rand van het historische centrum, vlak naast de Nervión ligt de 'Mercado de la Ribera' de grootste overdekte markt van Spanje met heel wat art deco-elementen. 

Dag 7: Bilbao - Brussel

Inlevering van uw huurwagen op de luchthaven van Bilbao en terugvlucht naar Brussel.

REGIOKAART