top of page

NOORWEGEN

SELF DRIVE

Helgeland en de Lofoten: 15-daagse autorondreis in zomer

De reis start in de regio Helgeland dat gelegen is tussen Trondheim en Bodø. Dit stuk Noorwegen is weinig gekend en heel wild qua landschap. Het bestaat uit archipels, eilanden, prachtige witte zandstranden en kleine kustdorpen. Bovendien is de lokale keuken excellent! Nadien ontdekt u de gekende Lofoten eilanden met zijn kleine rode houten vissershuizen en zijn ongelooflijke bergen. Tot slot kunt u dit prachtige landschap bewonderen vanop zee, terwijl u meereist met de mystieke kustexpress, ‘Hurtigruten’.

WANNEER

mei - okt

VANAF

€ 2115 p.p

DUUR

15 dagen

REISTIJD

4 uur

Voorgesteld Programma:

Dag 1: Trondheim

Aankomst te Trondheim en check-in in uw hotel. Trondheim is de 3de grootste stad van Noorwegen en was ooit de eerste hoofdstad van het land. Het is trouwens nog steeds de zegening- en kroningsstad van de Noorse koningen. Bezoek zeker de Nidaros kathedraal, gebouwd op de tombe van Sint-Olav. Naast de kathedraal bevindt zich het bisschoppelijk paleis, het oudste profane gebouw van Scandinavië.

U verblijft in hotel Comfort Trondheim of gelijkwaardig.

Dag 2: Trondheim - Namsos (ong. 200 km)

Ontbijt in uw hotel. U reist noordwaarts, richting Namsos. U reist eerst langs het fjord van Trondheim, het derde grootste fjord van Noorwegen met een lengte van 130 km. U komt aan in de kleine stad Namsos, gelegen aan het begin van het fjord Namsfjorden. Het folkloristisch openluchtmuseum, gesticht in 1926 kunt u zeker eens bezoeken te Namsos.

U verblijft in Scandic Rock city hotel of gelijkwaardig..

Dag 3: Namsos – Brønnøysund (ong. 200 km, ferrytocht inbegrepen)

Ontbijt in uw hotel. U reist verder naar de regio Helgeland. Te Holm neemt u een kleine ferry tot Vennesund. U reist verder langs de kust tot Brønnøysund. Deze kleine kuststad, met o.a. een kerk uit 1870, verwelkomt de kustexpress (Hurtigruten) elke dag in zijn haven. Een bezoek aan het de zalmkwekerij is aan te raden.

U verblijf in hotel Thon Brønnøysund.

Dag 4: Brønnøysund – Vega – Torghatten

Ontbijt in uw hotel. Vandaar raden we een bezoek aan het Vega eiland aan. Dit kan per ferry (auto kan mee) of per express boot (zonder auto). U kunt ook gewoon naar Torghatten rijden waar u een leuke wandeling kunt maken. Het eiland Vela staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De archipel omvat 6500 eilanden. De eilandbewoners beschermen sinds jaar en dag de vogelsoorten en meer bepaald de eidereend. Uit de nesten ‘oogsten’ de bewoners de kostbare dons(pluimen). Deze worden dan met de hand verwerkt om er dekens en warme kleding mee te maken. U kunt het kleine museum over de eidereend bezoeken in Nes. Indien u sportiever bent aangelegd, dan kunt u wat hoogte nemen terwijl u naar de Thorghatten (Het gat van Thor) wandelt, gelegen op ong. 12 km van Brønnøysund. Deze gekende berg is in het midden doorboord met een groot gat. Het meet 12 op 27 meter breed en 25 tot 75 meter hoog. U heeft een schitterend zicht op de archipel. Reken op een klim van ongeveer 30 minuten.

U verblijft in Thon hotel Brønnøysund.

Dag 5: Brønnøysund- Mosjøen (160 km)

Ontbijt in uw hotel. De ontdekking van Helgeland gaat verder terwijl u richting Mosjøen reist. Dit is het oudste stadje uit de regio en biedt het hele jaar door verschillende concerten, evenementen, tentoonstellingen, kunstgalerijen, etc. aan. De Sjøgatastraat ligt in het historisch centrum van de stad. Ze wordt omzoomd door mooie gekleurde houten huizen die zeer goed onderhouden worden.

U verblijft in Fru Haugans hotel.

Dag 6: Mosjøen – Ørnes (261 km + 3 ferrytochten inbegrepen)

Ontbijt in uw hotel. Het traject tussen Mosjøen en Ørnes wordt het langste van uw reis, maar ook één van de mooiste. U reist langsheen de kust over de nationale weg van Helgeland. Tijdens de reis maken de kleine ferryovertochten het nog aangenamer. Nadat u de poolcirkel bent gekruist, neemt u één van de indrukwekkendste ijstongen waar, die van de Svartisen gletsjer. Deze gletsjer is de tweede grootste van Noorwegen.

U verblijft in hotel Ørnes.

Dag 7 : Ørnes – Bodø (120 km)

Ontbijt in uw hotel. In de voormiddag ziet u misschien de Hurtigruten boot langskomen, immers Ørnes ligt op de route van deze kustverbinding. Hierna reist u naar Bodø. Bodø is een moderne stad en is de tweede grootste stad van noordelijk Noorwegen en maakt deel uit van een belangrijke luchtvaartgeschiedenis. Daarom raden wij u ook een bezoek aan het nationaal luchtvaartmuseum aan. De stad is omgeven door een wonderlijke natuur, inbegrepen de bergen van Børvasstindene in het zuiden en de Landegode en Lofoten eilanden in het noorden. Zeker ook niet vergeten om te gaan kijken naar de maelstrom van Saltstraumen, dit is de sterkste draaikolk in de wereld.

U verblijft in Scandic hotel Bodø of gelijkwaardig.

Dag 8 : Bodø – Moskenes – Mortsund (ong. 70 km, ferrytocht inbegrepen)

Ontbijt in uw hotel. Vrijde voormiddag alvorens u de ferry neemt naar Moskenes. De 3 uur durende overtocht per ferry, neemt u mee langsheen Vestfjorden tot op de Lofoten eilanden, die wat lijken op een muur die uit de zee oprijst. Gedurende eeuwen bestond de belangrijkste activiteit op de Lofoten uit het vangen en drogen van kabeljauw. De twee meest gekende sites  zijn de traditionele vissershuizen (rorbu) en de houten kaaien, alwaar de vis lag te drogen. De Lofoten zijn synoniem voor  bergtoppen, open zeeën en beschermde baaien. Dankzij de golfstroom is het klimaat er veel zachter dan in andere gebieden op Aarde die op dezelfde breedtegraad gelegen zijn. Vanaf Moskenes reist u naar Mortsund, uw startpunt voor de ontdekking van de Lofoten.

U verblijft in Statles Rorbuer (rorbu = vissershuis) of gelijkwaardig.

Dag 9 : Mortsund en omgeving

Ontbijt in uw huisje. U heeft tijd om de Lofoten te verkennen. We raden u zeker aan Reine, Nusfjord of Ballstad te bezoeken. We raden ook een bezoek aan het vikingmuseum Lofotr aan, dat gebaseerd is op een reconstructie en archeologische opgravingen van de vikingen te Borg, gelegen ten noorden van Leknes. Ook het mooie kleine vissersdorp Nusfjord, in de gelijknamig fjord mag u niet overslaan. Dit oude dorp werd beschermd op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het geheel van zijn houten huisjes gaat terug tot de 18de eeuw.

U verblijft in Reine Rorbuer (rorbu = vissershuis) of gelijkwaardig.

Dag 10 : Mortsund – Svolvær (ong. 75 km)

Ontbijt in uw huisje. Vandaag zijn niet te missen : Kabelvåg, een oud vissersdorp en het dorp Eggum dat over de oceaan hangt en waar de natuur zich uitdrukt met een ongelooflijk krachtige schoonheid. Het is tevens een ideale plaats om de authentieke sfeer  van de Noordzee te ervaren. Aankomst te Svolvær.

U verblijft in Svinøya Rorbu (= vissershuisje) of gelijkwaardig.

Dag 11 : Svolvær

Ontbijt in uw huisje. Svolvær is de hoofdplaats op de Lofoten eilanden. Het is een levendige kleine havenstad, maar ook een artistiek centrum. Vanaf Svolvær kunt u meerdere uitstappen maken per boot of per zodiac (rubberboot) om zeearenden waar te nemen en om een tocht te maken door het Trollfjord, één van de smalste fjorden van Noorwegen.

U verblijft in Svinøya Rorbu (= vissershuisje) of gelijkwaardig.

Dag 12 – 13 : Svolvær – Trondheim (per Hurtigruten)

Ontbijt in uw huisje. U heeft vrije tijd om rond te wandelen in Svolvær alvorens in te schepen voor uw reis per Hurtigruten (auto mee op de boot). Vertrek te Svolvær om 18.30 uur voor uw reis naar Trondheim. Gedurende deze twee dagen ontdekt u de reis die u over land aflegde, per zeereis. U komt voorbij de kust van Helgeland met zijn honderden kleine eilanden en zijn groene prairies. De boot maakt meerdere stops, waar u de schoonheid van de kustplaatsen mee kunt ontdekken. Eén daarvan is Sandnessjøen met zijn schitterende bergen, genaamd “de zeven zussen”.

U verblijft aan boord voor 2 nachten in een buitenkajuit, ontbijt inbegrepen.

Dag 14 : Trondheim (aankomst per Hurtigruten)

Ontbijt aan boord. Aankomst vroeg in de ochtend te Trondheim. Check-in in het hotel en vrije tijd om de stad verder te ontdekken.

U verblijft in Comfort hotel Trondheim of gelijkwaardig.

Dag 15 : Trondheim

Ontbijt in uw hotel, vertrek vanuit Trondheim met het door u gekozen transportmiddel.

Inbegrepen:

  • 12 nachten in een hotelkamer/vissershuisje met douche / wc, ontbijt inbegrepen.

  • 2 nachten aan boord van de kustexpress (Hurtigruten) in een buitenkajuit ontbijt en overzet wagen inbegrepen.

  • De overtochten per ferry zoals vermeld in het programma (wagen inbegrepen) : Levang – Nesna / Kiboghamm – Forøya / Vassdalsvik – Ørnes / Bodø – Moskenes / Holm – Vennesund

Niet inbegrepen:

  • Extra door u gewenste diensten

  • Niet in programma voorziene maaltijden

  • Annulerings- en of bijstandsverzekering.

  • Persoonlijke uitgaven

In samenwerking met Destination Green
Programma onder voorbehoud van bevestiging
bottom of page