top of page

HET LAND VAN DE KATHAREN

Het was in het departement Aude dat in de 13de eeuw de sekte der Katharen een angstwekkend aantal aanhangers telde. Zij kwamen massaal in opstand tegen de corruptie en de intriges binnen de Kerk. Rome keek dit niet met lede ogen aan: de toenmalige paus liet zonder scrupules toe dat in een meedogenloze kruistocht meer dan 20.000 burgers vermoord werden, weerloze slachtoffers, die zich wanhopig verschansten in onneembare burchten op heuvels en rotsen. Deze schuilplaatsen van 'jagers' en 'wild' vormen nu historische etappeplaatsen in 'le Pays Cathare', een prachtig stuk Zuid-Frankrijk, dat tot op vandaag op velen een mystieke aantrekkingskracht blijft hebben.

WANNEER

mei - sept

VANAF

vraag uw prijs aan

DUUR

8 dagen

AFSTAND

1000km

ITINERARY

Dag 1: België - Villevieille

Heenreis. U logeert 2 nachten in Château de Pondres, vlak bij Nîmes.

Dag 2: Nîmes, Het 'Franse Rome'

Via het charmante Sommières, met zijn 17 bogen tellende Romeinse brug, naar het Keltische 'Oppidum de Nages' - op een heuvel gelegen nederzetting - een van de best bewaarde preromeinse bouwwerken van Zuid-Frankrijk en verder naar het levendige Nîmes. De stad werd gebouwd op 7 heuvels en verwierf hierdoor de naam 'het Franse Rome'. Tijdens de kruistochten stond de stad aan de kant van de Katharen, maar nadat Béziers verwoest werd, gaf Nîmes zich over. Hierdoor werden de meeste gebouwen bewaard en is een bezoek zeker de moeite waard: o.a. de arena geïnspireerd op het Colosseum in Rome - het best bewaarde amfitheater uit de Romeinse tijd -, het 'Maison Carrée', een van de best bewaarde Romeinse tempels, het Castellum, een distributiebassin waarin het water vanaf de Pont du Gard terecht kwam en de verdeling naar de wijken van Nîmes plaatsvond... Retour door de geurende garrigue en via Montpezat met haar 15e eeuws kasteel.

Dag 3: Le Pays Minervois

Bezoek aan Béziers, de geboortestad van Pierre-Paul Riquet, de ontwerper van het Canal du Midi. Bij de versterkte middeleeuwse kathedraal werden in 1209 duizenden Katharen gedood. Getuigenissen over de stadsgeschiedenis en 'de Midi' vindt u in het 'Musée du Biterrois'. Vanaf de sluizentrap Fonserannes, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Canal du Midi, heeft u een panoramisch uitzicht over de stad. Verder met een ommetje langs de Abbaye de Fontfroide bij Narbonne, ooit bolwerk tegen de Katharen. In een rustig dal, genesteld middenin cipressen en dennen, werd in de 11e eeuw door benedictijnse monniken de abdij gesticht die zich in 1145 aansloten bij de orde van Citeaux. Dit prachtig gerestaureerde monument met zijn abdijkerk en moderne glas-in-loodramen is zeker een bezoek waard. De terrassen en tuinen hebben meer dan 2500 rozenstruiken! Verder naar het Canal du Midi waar u 3 maal logeert in Hotel Pont Levis in Carcassonne.

Dag 4: Carcassonne

Bezoek aan de indrukwekkende citadelstad Carcassonne (Unesco werelderfgoed), met 3km aan stadsmuren en 52 torens, de grootste vestingstad van Europa en dé vrijplaats voor de Katharen in 1209. Het middeleeuwse Château Comtal bood onderdak aan de Katharen en staat bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden. De Basilique St-Nazaire met mooie gotische koorafsluiting, beelden uit de 13e en 14e eeuw en 'Belegsteen' waarop in reliëf het beleg van Carcassonne in 1209 wordt afgebeeld mag u zeker niet missen.

Dag 5: De Montagne Noir

Lastours ligt in een woest landschap met ruïnes van 4 kastelen. Een pittoreske route voert u naar Mas-Cabardès en Mazamet, bekend om zijn wolindustrie. Liefhebbers van Goya kunnen omrijden langs Castres, met zijn Musée Goya. Terugkeren kan via Revel en eventueel St-Félix-Lauragais, waar een concilie over de Katharen plaatsvond.

Dag 6: Mirepoix en Montségur

Bij Fanjeaux ontdekt u 'Le Seignadou' ten oosten van het dorp: een monument ter herdenking van de H. Dominicus, die hier zijn eerste predikingen hield. Mirepoix en Montségur staan symbool voor de laatste episode van de Katharen.

Dag 7: Corbières en nog meer Kathaarse Burchten

Via Arques, met zijn befaamde donjon, en de wijngaarden van Corbières naar de ruïnes van Château de Termes. Verder naar Villerouge-Termenès, waar de laatste Kathaar op de brandstapel stierf. Via de Gorges de Torgan naar het Château Quéribus, het laatste verzetsbastion. Verder naar het hooggelegen Château de Peyrepertuse, robuust sihouet op een bergkam. Terugkeer via het fort van Puilaurens en Quillan.

Dag 8: Terugreis naar België

Of verlenging van uw reis in deze historische streek.

REGIOKAART

bottom of page