top of page

GASTRONOMISCH FRANKRIJK

Het prachtige stuk West-Frankrijk, waar deze beleefreis u naartoe leidt, lijkt wel een gastronomische hoorn des overvloeds. Het is bezaaid met de verleidelijkste lekkernijen die land en zee voortbrengen: de Atlantische Oceaan voorziet deze regio van de lekkerste zeevruchten, de verste vis en een rijk boeket van schaal- en schelpdieren. Denk bijvoorbeeld aan de oesters uit Marennes-Oléron en de moules de bouchot. De verkwikkende wind van de Atlantische Oceaan voert u van de zee naar het boeiende binnenland waar de indrukwekkende valleien van beroemde rivieren omzoomd worden door adembenemende kalkplateaus, groene weiden, vruchtbare velden en dichte bossen. Ook hier wacht de ene culinaire verrassing na de andere, met steeds wisselende 'produits du terroir', afkomstig van plant en dier, maar ook van wat snuffelende honden of varkens onder de kalkgrond vinden. En zoals vaak in la douce France is er geen mooiere afsluiting van een heerlijke maaltijd dan met regionale kazen of een heerlijk dessert! Om de smaken nog beter te accentueren kan u de gerechten met regionale dranken of wijnen combineren. Uiteraard speelt wijn hier een prominente rol want de regio bordeaux is namelijk één van de grootste AOC wijnstreken van Frankrijk! Aan bezienswaardigheden in steden en mooie dorpen is er in deze regio overigens helemaal geen gebrek, kwestie van het aangename aan het interessante te koppelen...

WANNEER

apr - okt

VANAF

vraag uw prijs aan

DUUR

10 dagen

AFSTAND

800km

ITINERARY

Dag 1: België - La Plaine-sur-Mer / La Baule

Via de Loirestreek, 'de tuin van Frankrijk', bereikt u de Atlantische Kust. U overnacht 2 maal in Hotel Anne de Bretagne, vlakbij Pornic of Hôtel Barrière L'Hermitage in La Baule.

Dag 2: La Baule en het schiereiland van Guérande

La Baule is een populaire en mondaine badplaats met een casino. De zandstranden zijn indrukwekkend en wisselen verder af met baaien, inhammen en vissershavens. Iets noordelijker ligt Guérande, befaamd om zijn zoutpannen die oa. de excellente 'Fleur de Sel' voortbrengen. Het hinterland wordt gevormd door het regionale natuurpark Brière en ook Nantes, 'la belle ville', is vlakbij. Deze metropool is een van de grootste culturele, artistieke en creatieve centra van Frankrijk. Een bezoek aan de stad van Jules Verne is pas compleet met een bezoek aan de 'Machines de l'Ile'.

Dag 3: La Baule / La Plaine-sur-Mer - Île de Ré / Île d'Oléron / Cognac

Na de Vendée bent u met een rit of boottocht door het Marais Poitevin met zijn talrijke kanaaltjes al volop in de Poitou-Charentes. U rijdt naar La Rochelle, met zijn gezellige historische haven, vele restaurantjes en talrijke monumenten. Een 3km-lange tolbrug brengt u naar het 'Witte (zoutpannen) Eiland' Île de Ré, waar u 2 nachten logeert in Hotel de Toiras/Villa Clarisse in Saint-Martin-de-Ré, of verder naar Île d'Oléron: 2 nachten in hotel Le Grand Large in Dolus d'Oléron. U kan ook kiezen voor Cognac met haar prachtige middeleeuwse centrum: u logeert dan 2 nachten in hotel Chais Monnet.

Dag 4: Fietsen op Île de Ré of Île d'Oléron

Op Île de Ré vindt u de mooiste fietsroutes. Zij voeren u langs de zoutpannen van Loix naar Ars-en-Ré of verder naar de 'Phare des Baleines', een vuurtoren genoemd naar de vele walvissen die er destijds aanspoelden. Maar u kan ook leuk fietsen op Île d'Oléron: langs de 'Côte Sauvage' door de duinen naar La Cotinière, bekend voor zijn garnaalvissers of verder door het 'Marais aux Oiseaux' naar Boyardville. Hier krijgt u boven de golven Fort Boyard in beeld. Terugrijden doet u via de 'Route des Huîtres' OF indien u in Cognac logeert: bezoek de kunst- en geschiedenisstad Angoulème, ook de Franse hoofdstad van het stripverhaal genoemd. Vanaf de hooggelegen bovenstad met vestingmuren heeft u een prachtig uitzicht op de vallei van de Charente, waardoor deze stad vaak 'het balkon van het zuidwesten' genoemd wordt. De prachtige herenhuizen, steegjes en de vele beschilderde muren met stripfiguren maken van Angoulème een paradijs voor kunstliefhebbers.

Dag 5: Via Rochefort naar Bordeaux

Via Marennes (niet als u in Cognac of op Île de Ré logeert), het mekka van de Franse oesters, rijdt u naar Rochefort met een rijk maritiem verleden. Verder richting Bordeaux naar de bekende Médocstreek waar u 3 maal overnacht in respectievelijk het schitterende Les Sources de Caudalie in Martillac of Hotel Le Saint James in Bouliac.

Dag 6: Médoc en de 'Route des Châteaux'

Het wijnbouwgebied Médoc strekt zich uit langs de linkeroever van de rivier de Gironde, vanaf Saint-Vivien-de-Médoc in het noorden tot Bordeaux in het zuiden. Deze regio bestaat uit 3 gebieden: de bosrijke strook langs de kust, de kalkheuvels met de kelders waar de wijn tot rijping wordt gebracht en in het zuiden de prestigieuze wijngaarden van de Haut-Médoc. Verkenning van deze beroemde Franse wijnstreek via de 'Route des Châteaux': u kunt wijnen proeven en kopen op verschillende domeinen.

Dag 7: Bordeaux en Pomerol

Via het wijngebied 'Entre-deux-Mers' en de abdij van Sauve-Majeure (Unesco Werelderfgoed), gelegen op de pelgrimsroute naar Compostela, naar het pittoreske Saint-Emilion bekend om zijn uitstekende wijnen. Verder via Pomerol en Libourne naar één van de mooiste steden van Frankrijk: Bordeaux. Sinds de reconversie lijkt deze stad herboren en getuigt zij van een onovertroffen schoonheid (Unesco Werelderfgoed).

Dag 8: De Witte Périgord

U rijdt het binnenland in naar het wondere land van truffels en foie gras, de Dordogne/Périgord. Een stop kan in Périgueux of het charmante Brantôme, het 'Venetië van de Périgord'. Via Thiviers, met zijn kleine foie gras-museum rijdt u naar Sorges, de echte hoofdstad van de truffel. U overnacht 2 maal in Hotel Les Glycines in Les Eyzies-de-Tayac of in hotel La Villa Romaine vlakbij Sarlat.

Dag 9: De Zwarte Périgord

Via het indrukwekkende dal van de Vézère, Unesco Werelderfgoed, bent u spoedig aan de beroemdste prehistorische grotten van Lascaux, waar een museum een perfecte kopie toont. De middeleeuwse sporen van de Honderdjarige Oorlog merkt u in Montignac of Sarlat, bekend om zijn foie gras.

Dag 10: Terugreis naar België

Terug met de smaak van al het lekkers van de afgelopen dagen of verlenging van uw reis in deze streek.

REGIOKAART

bottom of page