top of page

DE KONINKLIJKE LOIRE

Deze autovakantie doet u de belangrijkste kastelen en de mooiste routes van de Loirestreek verkennen. Hier voelt u sprookjes herleven en koninklijk bloed door uw aderen stromen, hier schiet u adem tekort bij het zien van de pracht en praal die generaties van intriges en oorlogen in steen vereeuwigden. U verblijft in unieke hotels, ideale vertrekpunten om het historisch erfgoed van de streek beter te leren kennen. Proef de vele witte en rode wijn-'cépages' van de streek, de beroemde Sancerrewijn, de Vouvray en de Bourgueil: de Loirestreek is meer dan kastelen!

WANNEER

mei - sept

VANAF

vraag uw prijs aan

DUUR

7 dagen

AFSTAND

600km

ITINERARY

Dag 1: België - Chambord

Heenreis. 3 nachten in het spectaculair gelegen Relais de Chambord of het landelijke Hotel Le Fleuray.

Dag 2: Bezoek aan Blois en het kasteel van Chambord

De historische stad Blois was ooit de residentie van Lodewijk XII. Vóór het Franse hof door Hendrik IV naar Parijs werd verplaatst, was Blois de belangrijkste verblijfplaats van de Franse koningen. In de gebouwen zijn alle bouwstijlen vertegenwoordigd. In het Château de Blois bevindt zich de bekende ‘Trap van Frans I’, die gedeeltelijk aan de buitenzijde van het kasteel ligt en minutieus versierd is met renaissance-beeltenissen. Het hoogtepunt van de renaissance in de streek is het kasteel van Chambord, Unesco-Werelderfgoed: voor de bouw wilde men oorspronkelijk de loop van de Loire verleggen; het grondplan en het ontwerp van de wenteltrap worden toegeschreven aan Leonardo da Vinci.

Dag 3: Amboise en Chenonceaux

Langsheen de Loire naar het lieflijke stadje Amboise, met een burcht die toebehoorde aan koning Karel VIII, historisch gezien een van de belangrijkste kastelen; in de kapel zouden de vermoedelijke resten van Leonardo da Vinci rusten. Verder naar het kasteel van Chenonceaux, dat met een 60 m-lange - op bogen gebouwde -  galerij de Cher overspant: het wordt ook het ‘Kasteel van de Zes Vrouwen’ genoemd, naar de adellijke dames die met hun intriges de geschiedenis van dit kasteel bepaalden.

Dag 4: Vouvray - Tours

Het eerste bezoek van de dag staat in het teken van de wijn: Vouvray is bekend voor zijn excellente witte en mousserende wijnen en zijn oude grotwoningen in kalksteen. Daarna volgt een bezoek aan de historische kunststad Tours, met haar talrijke musea en bezienswaardigheden: de indrukwekkende Cathédrale St-Gatien, het Hôtel Gouin - het mooiste renaissancegebouw van de Touraine -, de pittoreske en autovrije straatjes van ‘le Vieux Tours’ met vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw, de Tour Charlemagne, enig overblijfsel van de eerste kerk van St-Martin... Tours is de grootste stad van de Loire-vallei en tevens de geboorstestad van de schrijver Honoré de Balzac. U logeert 3 nachten in het prachtig kasteelhotel Domaine de la Tortinière vlak bij Tours of in het unieke Fontevraud L’Hôtel, binnen de abdijmuren van Fontevraud.

Dag 5: De kastelen van Villandry, Langeais en Azay-Le-Rideau

Langs de groene Loire-vallei rijdt u naar Villandry, het laatst gebouwde Renaissance kasteel op de oevers van de Loire befaamd voor zijn opmerkelijke harmonie in de architectuur en zijn uitzonderlijke tuinen en terrassen. Verder naar Langeais, met het 15de-eeuwse kasteel van Lodewijk XI en bekend om zijn prachtige Vlaamse wandtapijten. Terug via het kasteel van Azay-le-Rideau dat wordt geprezen om zijn ideale verhoudingen. Wanneer u in Fontevraud L’Hôtel logeert, voert u het programma in omgekeerde volgorde uit.

Dag 6: Chinon, Ussé en Saumur

Het kasteel van Chinon is een indrukwekkende middeleeuwse vesting waar in 1308 het proces plaats vond tegen de Orde van de Tempeliers en in 1429 de historische ontmoeting tussen Jeanne d’Arc en Karel VII, die van cruciaal belang was voor de geschiedenis van Frankrijk. Langs de Indre, pronkt het flamboyante Château d’Ussé, dat Charles Perrault inspireerde voor ‘Doornroosje’. Langs de oevers van de Loire naar de middeleeuwse stad Saumur, genesteld in het hart van de wijnstreek van de Anjou. Hier springt het prachtige hooggelegen kasteel van de hertogen van Anjou in het oog. Bezoek zeker het lager gelegen historisch centrum, met de 17e eeuwse Eglise St.-Pierre, de gezellige steegjes met oude vakwerkhuizen en de Place St.-Pierre met tal van terrassen en restaurants. Op de retour is een mooie afsluiter van de dag een ‘dégustation’ in de kelders van Domaine Olga Raffault in Savigny-en-Véron.

Dag 7: Terugreis naar België

Of verlenging van uw reis in deze mooie streek.

REGIOKAART

bottom of page